Lessenaarsdak | Een modern alternatief voor een plat dak

Een lessenaarsdak ziet eruit als een mengsel van een schuin dak met een plat dak. Door het schuine dakvlak creëer je een unieke uitstraling die op elk modern huis past. Ook zorg je zo voor meer ruimte en een bruikbare zolder.

lessenaarsdak met andere soorten daken

Wat is een lessenaarsdak?

Een lessenaarsdak is een dak met een enkel dakvlak, net zoals een plat dak. In tegenstelling tot het platte dak, hebben lessenaarsdaken daarentegen altijd een helling. Dit zorgt voor een mooie en moderne uitstraling, waarbij je de helling zelf grotendeels kunt kiezen en zelfs het dak kunt doortrekken om een afdak te creëren. Nog een voordeel is dat je maar een enkele dakgoot nodig hebt bij deze dakvorm, en je dus weinig zorgen hoeft te maken over de afwatering.

Hoeveel graden is een lessenaarsdak hellingshoek?

Een van de karakteristieken van een lessenaarsdak is de hellingshoek, die groter is dan bij een plat dak. Deze hellingshoek is minstens 15 graden, maar kan hoger zijn als dit beter bij jouw huis past. Hierdoor kun je niet uit alle soorten dakbedekking kiezen, maar zijn alleen de soorten dakbedekking voor schuine daken geschikt voor een lessenaarsdak. Ook ben je bij bepaalde soorten dakpannen of leien gebonden aan een minimale hellingshoek van 20 graden. Alles wat op een standaard zadeldak gebruikt kan worden, is ook geschikt voor een lessenaarsdak. 

Hoeveel schuine kanten heeft dit soort dak constructie?

De meeste soorten daken hebben 2 of meer schuine kanten, die in de nok van het dak samen komen. Daarentegen heeft een lessenaarsdak maar een enkele schuine kant. Je kunt hierdoor zelf kiezen naar welke kant het dak afloopt en waar je het hoogste punt wilt hebben. Het is mogelijk om voor een dubbel lessenaarsdak te kiezen, maar deze zal alsnog een enkele schuine kant hebben. Er zijn dan twee dakvlakken, die worden onderbroken door een deel van de muur. Beide dakvlakken lopen naar dezelfde kant schuin af. Dit is dus meer een onderbreking van het lessenaarsdak dan echt een nieuwe constructie, net zoals een mansardedak eenzelfde constructie heeft als een zadeldak.

Wat kost een lessenaarsdak?

Een volledig nieuw dak kost gemiddeld tussen de € 75 en € 150 per vierkante meter. Dit is inclusief dakbedekking, nieuwe dakconstructie, en arbeidskosten. Een lessenaarsdak is relatief makkelijk om te plaatsen, waardoor deze aan de lagere kant van deze gemiddelde prijs zal zitten. Veel is ook afhankelijk van het soort dakbedekking dat je kiest en de vorm van isolatie die je laat plaatsen.

Interesse in een lessenaarsdak?
Een lessenaarsdak geeft een moderne en unieke uitstraling aan jouw huis, voor een mooie prijs. Vraag vrijblijvend offertes aan om de mogelijkheden te ontdekken.
arrow Ontvang offertes op maat

Waarom is een lessenaarsdak goedkoop?

De reden dat een lessenaarsdak relatief goedkoop is, vergeleken met andere soorten daken, is de makkelijke plaatsing. De dakconstructie is simpel in elkaar te zetten, dakbedekking is makkelijk te plaatsen en de hele klus is een stuk sneller afgerond dan bijvoorbeeld een tentdak. Ook heb je minder materiaal nodig, aangezien je maar één dakgoot nodig hebt, geen nokvorsten of andere soorten afwerkingen die specifiek voor een schuin dak zijn. Ook is de afwatering makkelijk door de hellingshoek, waardoor je hiervoor geen constructie hoeft aan te leggen zoals bij een plat dak weleens nodig is.

Dakbedekking, glas en dakkapel kunnen prijs opdrijven

De keuze voor materialen heeft altijd een effect op de prijs en een lessenaarsdak is hier geen uitzondering op. Je kunt voor goedkope dakbedekking kiezen, zoals golfplaten of betonnen dakpannen, maar ook voor duurdere opties zoals leien of riet. Deze dakconstructie is perfect om meer natuurlijke lichtinval te krijgen in je woning, maar om hier gebruik van te maken moet je ook meer ramen of een lichtstraat plaatsen, wat ook weer duurder wordt. Als laatste kun je een dakkapel plaatsen om beter gebruik te kunnen maken van de lagere kant van de lessenaar, maar door de vorm van deze soort dak is dit vaak duurder dan bij een standaard zadeldak of een van de vele varianten hierop, zoals een mansardedak.

lessenaarsdaken met dakkapel op rijtjshuizen

Waarom kiezen voor dit type dak bouwen op je woning?

Er zijn veel voordelen aan een lessenaarsdak. Niet alleen is het een simpele en relatief goedkope dakconstructie, je hebt hier ook veel mogelijkheden mee. Soms is een plat dak niet toegestaan om te plaatsen, maar met een lessenaarsdak kom je toch dicht bij dezelfde uitstraling. Ook creëer je zo simpel extra ruimte op de bovenverdieping, meer dan bij een standaard schuin dak. Qua onderhoud is deze soort dak ook een stuk simpeler vanwege de vorm. 

Makkelijk voor lichtstraat, veranda en aanbouw

Deze soort dak is erg veelzijdig en kan makkelijk worden aangepast op jouw huis. Door het dakvlak verder door te trekken, heb je ook makkelijk een afdekking van een veranda, aanbouw of serre. Zelfs als gewoon afdak kan dit prima werken, om te voorkomen dat water langs je muren stroomt of gewoon om altijd droog de deur open te kunnen doen. Dankzij de vele soorten lichtstraten die op een lessenaarsdak kunnen worden gemonteerd, heb je ook de mogelijkheid om veel lichtinval te realiseren en echt je eigen draai aan dit dak te geven.

Dubbel lessenaarsdak geeft modern detail aan woning

Door de keuze tussen een enkel lessenaarsdak en dubbel lessenaarsdak, heb je nog meer mogelijkheden om dit type dak echt je eigen te maken. Met een dubbele lessenaar kun je ervoor zorgen dat er niet alleen meer natuurlijk licht je woning binnen komt, maar ook dat je geen erg schuine hellingshoek hebt per kamer. Zo krijg je nog meer bruikbare ruimte en geef je jouw woning een unieke en moderne uitstraling.

Lessenaarsdak: gratis offertes

Om ervoor te zorgen dat jij het beste lessenaarsdak op je woning krijgt, is offertes opvragen en vergelijken altijd een goede keuze. Wij brengen je in contact met professionals uit jouw regio, die de juiste expertise voor deze klus hebben en je verder kunnen helpen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.