Hellend dak | Wat zijn de voordelen? + Daktypen en isolatie

Heb je een woning met een hellend dak en wil je deze laten isoleren? Of wil je een nieuw schuin dak plaatsen en ben je benieuwd welke soorten er allemaal zijn en uit welke typen dakbedekking je kunt kiezen? Ontdek alle informatie in dit artikel!

hellend dak

Wat is de definitie van een hellend dak?

Wanneer een dak een helling heeft van 20 graden of meer, dan wordt het omschreven als een hellend dak. We spreken van een licht hellend dak als de hellingshoek tussen de 10 en 20 graden ligt. Een hellend dak wordt ook wel een schuin dak genoemd en komt veel voor in Nederland. De opbouw van het dak bestaat uit:

  • Dakbedekking
  • Pannenlatten
  • Tengellatten
  • Onderdak
  • Spantbeen
  • Isolatie
  • Dampscherm
  • Binnenafwerking

Voordelen van hellende daken

Wanneer je een woning met een hellend dak hebt, profiteer je van verschillende voordelen: 

  • Extra ruimte in huis: met een hellend dak heb je meer woonruimte in vergelijking met een plat dak. Je hebt namelijk een zolder, die je als opslag kunt gebruiken of als leefruimte. Als je de zolder goed isoleert en afwerkt, kun je er bijvoorbeeld een extra slaapkamer van maken. 
  • Goede bescherming tegen weersinvloeden: doordat hellende daken steil zijn, kan regenwater goed afgevoerd worden door de dakgoot. Bovendien zijn het stevige daken die bestand zijn tegen wind en storm. Een hellend dak is dus goed beschermd tegen diverse weersinvloeden. 
  • Lange levensduur: hellende daken hebben doorgaans een langere levensduur dan platte daken. Afhankelijk van het type dakbedekking kunnen deze soort daken wel 50 jaar meegaan. Bovendien kan schade sneller opgemerkt worden en dus ook sneller worden gerepareerd.

Wat zijn de aandachtspunten?

Naast de voordelen hebben hellende daken ook enkele belangrijke aandachtspunten. Zo kan er zich na verloop van tijd mos, algen en ander vuil ophopen op het dak. Naast dat het er niet netjes uitziet, kan het ook de dakbedekking beschadigen. Het is dus belangrijk om regelmatig schoon te maken en het dak te ontmossen. Om het dak langer schoon te houden, is het een goed idee om het te impregneren of coaten. Een ander belangrijk aandachtspunt bij hellende daken is de ventilatie. Er moet in de opbouw van het dak ruimte zijn voor een luchtstroming, zodat er goede ventilatie plaatsvindt. 

Soorten hellende daken

Er zijn veel verschillende soorten daken die hellend zijn. Elk type dak heeft zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen. In onderstaande alinea’s gaan we verder in op de daktypen. 

1. Zadeldak

Een zadeldak heeft twee dakvlakken die eruit zien als een omgekeerde V-vorm. Het is het meest voorkomende dak, doordat het bij veel bouwstijlen past en een goede waterafvoer heeft. Ook is het bestand tegen hevige wind en dus goed weerbestendig. Je kunt hierbij vaak kiezen tussen een gordingendak en spantendak.

2. Lessenaarsdak

Een lessenaarsdak bestaat maar uit één dakvlak die schuin loopt. De hellingshoek van dit doek is minimaal 15 graden. Een groot voordeel van dit daktype is dat je maar één dakgoot nodig hebt. Daarnaast zorgt het voor een strakke en moderne uitstraling. 

3. Schilddak

Een schilddak kenmerkt zich door de vier dakvlakken. Twee van de dakvlakken hebben een trapeziumvorm en de andere twee vlakken hebben een driehoekige vorm. Dit vormt een mooi geheel en zorgt ervoor dat je veel zolderruimte hebt. 

4. Mansardedak

Een mansardedak heeft, net als een zadeldak, twee dakvlakken, maar het verschil is dat het onderste deel van de dakvlakken steiler loopt waardoor er geknikte dakvlakken ontstaan. Hierdoor is er meer ruimte onder het dak en krijgt je woning een klassieke uitstraling. 

5. Tentdak

Kenmerkend voor een tentdak is dat de vier verschillende dakvlakken samenkomen in de nok. Het wordt ook wel een piramidedak genoemd. Een tentdak komt niet veel voor, maar zie je wel steeds vaker terugkomen bij nieuwbouwwoningen. 

6. Wolfsdak

Een wolfsdak bestaat uit vier dakvlakken. Dit type dak lijkt veel op een schilddak, maar het verschil zit hem in de dakvlakken aan de zijkanten. Deze zijn een stuk korter dan bij een schilddak. 

Benieuwd naar de kosten en opties van de verschillende daktypen?
Vul het offerteformulier in en ontdek de mogelijkheden voor jouw hellende dak.
arrow Ontvang offertes op maat

Soorten dakbedekking voor hellende daken

Er zijn veel verschillende soorten dakbedekking, maar welke zijn nu geschikt voor hellende daken? Is dit een rieten dak, leien, dakpannen of een groendak? We bespreken de opties hieronder. 

1. Dakpannen

Dakpannen zijn erg populair en je ziet ze dan ook veel op hellende daken. Dit type dakbedekking heeft een lange levensduur en is in verschillende varianten verkrijgbaar. Zo heb je de keuze uit keramische pannen en betonnen dakpannen en is het mogelijk verschillende vormen te gebruiken, bijvoorbeeld holle of juist platte dakpannen.

2. Leien

Leien zijn goed toe te passen op schuine daken omdat ze zorgen voor een waterdichte laag op het dak. Er zijn verschillende soorten leien verkrijgbaar, namelijk natuurleien en kunstleien. De kosten van natuurleien liggen hoger, maar ze hebben wel een langere levensduur dan kunstleien. Een leien dak heeft dus verschillende opties. 

3. Groendak

Een groendak bestaat uit dakbedekking gemaakt van planten en ander groen. Denk hierbij aan gras, vetplanten of kruiden. Er zijn twee soorten groendaken: een extensief en intensief groendak. Welke van de twee varianten je ook kiest, je hebt duurzame dakbedekking voor je hellende dak. 

4. Rieten dakbedekking

Rieten dakbedekking is goed geschikt voor landelijke woningen. Het zorgt voor een uniek en klassiek uiterlijk van niet alleen het dak, maar ook de rest van de woning. Je hebt bij rieten dakbedekking de keuze uit een open en gesloten constructie. 

Hoe hellend dak isoleren?

De isolatie van een hellend dak zorgt ervoor dat je minder last hebt van warmteverlies. Hierdoor hoef je minder te stoken en bespaar je energie, waardoor je ook bespaart op de energiekosten. Daarnaast krijgt de woning een beter energielabel wat gunstig is voor de woningwaarde. Bovendien verhoogt isolatie het wooncomfort en kun je vochtproblemen binnen voorkomen. Er zijn verschillende soorten dakisolatie voor hellende daken. 

Isolatie via binnenzijde schuin dak

Wanneer je dak nog in goede staat is en renoveren niet nodig is, dan is isoleren via de binnenzijde van het dak de beste optie. Zo kan de huidige dakbedekking blijven liggen en hoeven er geen grote aanpassingen gedaan te worden. Dit wordt ook wel na-isoleren genoemd. De materialen die hier doorgaans voor gebruikt worden, zijn PIR-platen, PUR-platen, minerale wol of PUR-schuim. 

Dakisolatie via buitenzijde

Laat je je dak volledig vernieuwen of gaat het om een nieuwbouwwoning? Dan is het de beste optie om het dak langs de buitenzijde te isoleren. Dit is doorgaans een efficiëntere manier van isolatie. Je creëert zo namelijk een volledig sluitende isolatielaag, zodat de kans op koudebruggen voorkomen wordt. Voor het isoleren via de buitenzijde worden doorgaans stevige isolatie platen gebruikt. 

Ontdek de kosten en opties van een hellend dak met gratis offertes

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van hellende daken of ben je benieuwd naar de kosten, bijvoorbeeld voor dakisolatie? Geef je wens door via ons formulier en ontvang offertes op maat. Vergelijk de prijzen en vind de beste deal voor jouw klus!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.