Zinken dak plaatsen | Wat is de prijs? + Kenmerken en soorten

Een zinken dak is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Het materiaal is duurzaam en flexibel en heeft diverse andere voordelen. Ben je benieuwd naar de kosten van een zinken dak, de voor- en nadelen en de verschillende mogelijkheden? Lees dan zeker verder, in dit artikel bespreken we alle belangrijke informatie!

zinken dak

Wat kost een zink dak per m2?

De gemiddelde kosten voor een zinken dak liggen tussen de € 65 en € 110 per m². Deze prijzen zijn inclusief plaatsing en btw. Hoe kan het dat deze richtprijzen zo ver uit elkaar liggen? Dat komt doordat de totale kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren:

  • Uitvoering van het dak
  • Oppervlakte en grootte van het dak
  • Soort afwerking
Benieuwd naar de kosten en opties van zinken daken?
Vraag offertes aan en ontdek wat de prijzen zijn.
arrow Ontvang offertes op maat

Kenmerken van zinken dakbedekking

Wat kenmerkt een zinken dak en wat zijn de belangrijkste voordelen en nadelen van deze soort dakbedekking? We leggen het je graag verder uit.

Natuurlijk of gepatineerd zink

Bij een zinken dak heb je de keuze uit verschillende soorten zink: natuurlijk zink of gepatineerd zink. Wat zijn de verschillen? Natuurlijk zink bestaat voor het grootste deel uit zink met een hele kleine hoeveelheid koper en titaan. Na verloop van tijd zal er een patinalaag ontstaan op het materiaal door natuurlijke oxidatieprocessen. Bij gepatineerd zink is het zink voorbehandeld, waardoor er al direct een donkere patinalaag op zit. 

Voordelen

Nadelen

  • Hogere prijs t.o.v. andere dakbedekkingen
  • Complexere plaatsing
  • Isolatie van het dak is lastig

Verschillende soorten zinken daken

Wist je dat een zinken dak in verschillende soorten verkrijgbaar is? Zo kun je het type dak kiezen dat het best aansluit bij je wensen en budget. We bespreken de verschillende soorten van dit duurzame metaal hieronder. 

1. Zinken dak met leien

Een zinken dak met leien, ook wel losanges genoemd, bestaat uit losse plaatdelen die één voor één worden geplaatst en zo een geheel vormen. De losanges zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Zo kun je kiezen voor rechthoekige, vierkante of ruitvormige leien. Er zijn meerdere manieren om de leien te plaatsen. Zo kunnen ze horizontaal, verticaal of diagonaal aangebracht worden. De losanges worden bevestigd door middel van schroeven en clips. 

2. Zinken roevendak

Bij een zinken roevendak wordt het zink om vijfhoekige houten roeflatten gebogen tijdens de plaatsing. Dit zorgt voor een klassieke en robuuste uitstraling van het dak. Deze specifieke techniek wordt vooral toegepast op grote daken en is ook geschikt voor daken met een lage hellingsgraad. 

3. Zinken felsdak met staande naad

Een zinken felsdak met staande naad kenmerkt zich door de overlapping van de dakplaten aan de randen. Hierdoor ontstaat er een staande naad tussen de geprofileerde banen. Het voordeel van dit type dak is dat de naad mooi waterdicht is, waardoor de kans op lekkages klein is. Bovendien is het zinken dak makkelijk te plaatsen, zijn er verschillende baanbreedtes mogelijk en heeft het meerdere toepassingen. 

4. Plat dak van zink

Een zinken dak is zowel geschikt voor hellende daken als platte daken. Voor platte daken wordt er gebruik gemaakt van een zinken platform. Er worden dan zinken dakplaten aan elkaar gesoldeerd, waardoor er een platform ontstaat. Dit type dak kan eenvoudig geïnstalleerd worden en zorgt voor een esthetische en elegante uitstraling.

dak van zink

Zinken dak plaatsen: zelf doen of uitbesteden?

Een zink dak plaatsen is een ingewikkelde klus. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen, om te besparen op de kosten, maar je kunt dit werk ook uitbesteden aan een ervaren dakdekker. Zo ben je verzekerd van een correcte uitvoering en goed resultaat en heb je hier zelf geen omkijken naar. Bovendien zijn er verschillende aandachtspunten tijdens de plaatsing van deze duurzame dakbedekking, waar een dakdekker altijd rekening mee houdt. 

Isoleren van het dak

Het dak isoleren kan tegenwoordig niet meer ontbreken door de vele voordelen die het biedt. Ook bij een zinken dak is isolatie mogelijk, maar dit is wel wat complexer. Er is namelijk zowel thermische isolatie als sterke geluidsisolatie nodig, omdat geluiden goed hoorbaar zijn bij dit materiaal. Hiervoor kunnen isolatieplaten van rotswol of cellenglas worden gebruikt. Een ervaren vakman weet precies wat de mogelijkheden zijn en je adviseert je hier graag over. 

Goede ventilatie en opbouw

Ventilatie is ook een belangrijk punt bij een zinken dak. Er moet namelijk ventilatieruimte zijn om het vocht goed af te kunnen voeren. Dit wordt ook wel een geventileerde constructie genoemd. Een professioneel dakwerker houdt hier van tevoren rekening mee. Een niet-geventileerde constructie komt ook steeds vaker voor, omdat de opbouw van het dak anders is. Twijfel je of jouw zinken dak wel of geen geventileerde constructie nodig heeft? Laat je dan adviseren door een specialist. 

Gebruik van uitzetnaden

Als laatste punt is het gebruik van uitzetnaden erg belangrijk bij zinken daken. Bij zink moet er namelijk ruimte zijn voor het krimpen en uitzetten van het materiaal als gevolg van temperatuurschommelingen. Tijdens de bevestiging van het dak werkt de specialist daarom met uitzetnaden, zodat schade voorkomen kan worden. 

Veelgestelde vragen

Wat is de levensduur van zink?

+
Een zinken dak heeft een zeer lange levensduur, zeker ten opzichte van andere soorten daken. De gemiddelde levensduur is 50 tot wel 125 jaar. Dat dit type dak zo lang meegaat, is te danken aan de patineerlaag die zich vormt op het zink. Dit zorgt voor een beschermende laag.

Wat is beter, zink of bitumen?

+
Welke dakbedekking beter is voor jouw dak is afhankelijk van je wensen en budget. Zo is bitumen goedkoper dan zink en wordt het veel toegepast op platte daken, maar heeft zink een langere levensduur en is het juiste geschikt voor hellende daken. Het is dus ook afhankelijk van het type dak.

Kun je lopen op een zinken dak?

+
Bij hoge of lage temperaturen mag je niet op een zinken dak lopen. Het is sowieso af te raden om dit te doen. 

Laat een zinken dak plaatsen: kosteloze offertes

Zoek je een specialist die een zinken dak kan plaatsen? Twijfel dan niet langer en vul ons offerteformulier in. Geef je wensen door, ontvang offertes van dakdekkers in de buurt en ontdek wat de mogelijkheden en kosten zijn. Vergelijk de prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.