Vloeibare dakbedekking | Wanneer toepassen? | Kosten

Je hebt naast normale dakbedekking ook vloeibare dakbedekking. Dat is een beschermingslaag die je aanbrengt op de bestaande dakbedekking. Vloeibare dakbedekking is te verkrijgen in een aantal toepassingen, zoals witte siliconen dakbedekking, maar ook vloeibaar bitumen en vloeibaar bitumen.

Vloeibare dakbedekking voor het dak

Toepassing van vloeibare dakbedekking

Vloeibare dakbedekking is een beschermende laag die je aanbrengt bovenop de huidige dakbedekking. Vloeibare dakbedekking is te verkrijgen in 2 toepassingen:

  • Vloeibaar polyurethaan: Vloeibaar PU bestaat maximaal uit 3 lagen, deze lagen zijn stevig, flexibel en waterdicht. Deze dakbedekking heeft een levensduur van 25 jaar. Je kunt vloeibare PU dakbedekking afwerken met een witte coating. Deze coating reflecteert het zonlicht waardoor het huis koel gehouden wordt.
  • Vloeibaar bitumen: Vloeibaar bitumen bestaat uit een waterdichte hechtlaag en een vloeibare bitumen laag, deze laag is aangevuld met een kleine hoeveelheid polyurethaan. Vloeibare bitumen is elastisch, goed bestand tegen scheuren, waterdicht en heeft een levensduur van 15 jaar.

Voordelen

Vloeibare dakbedekking kent een aantal voordelen en nadelen, de voordelen van vloeibare dakbedekking staan hieronder beschreven:

  • Naadloos en stevig: Vloeibare dakbedekking zorgt ervoor dat het dak goed beschermt wordt. Deze dakbedekking is een ideale optie voor oudere daken of daken waar lekkages snel kunnen ontstaan. De vloeibare dakbedekking voorkomt waterschade of schade door andere extreme weersomstandigheden, daarnaast vult het alle kiertjes en moeilijk te bereiken plekken.
  • Onderhoudsarm: Vloeibare dakbedekking vergt bijna geen onderhoud waardoor je op een langere termijn kosten kunt besparen.
  • Eenvoudig aan te brengen: Je kunt een laag vloeibare dakbedekking zelf aan brengen voor kleine beschadigingen, het is wel verstandiger om dit te laten doen door een ervaren dakdekker. Hij kan dit snel en eenvoudig plaatsen.
  • Goedkope optie: Vloeibare dakbedekking is relatief goedkoop vergeleken met andere dakbedekkingen die je kunt toepassen op en plat dak. Dat geldt ook voor het plaatsen van vloeibare dakbedekking, omdat je de oude dakbedekking niet hoeft te verwijderen.

Nadelen

Naast bovenstaande voordelen kent vloeibare dakbedekking ook een aantal nadelen. Zo is vloeibare dakbedekking alleen toe te passen op platte daken. Daarnaast is het ook niet te combineren met EPDM-dakbedekking. De levensduur van vloeibare dakbedekking is ook lager dan andere dakbedekking, zo gaat vloeibaar bitumen maar 15 jaar mee.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Wat kost vloeibare dakbedekking?

De kosten van vloeibare dakbedekking zijn afhankelijk van een aantal factoren:

  • Het gekozen materiaal, PU of bitumen
  • Het oppervlak van het dak
  • Of je gebruik maakt van een coating
  • Kosten van de dakdekker (uurtarief)

Voor vloeibare bitumen betaal je gemiddeld € 60 per vierkante meter. Voor vloeibaar polyurethaan ben je gemiddeld € 70 per vierkante meter kwijt. Gebruik je hem alleen voor reparaties, dan kan de prijs iets hoger uitvallen, omdat sommige kosten vast staan ​​en niet variëren per oppervlakte.

Wat is de beste vloeibare dakbedekking? [Opties]

Er zijn diverse vloeibare dakbedekkingen soorten waar je gebruik van kunt maken. Zo heb je een witte coating, maar ook een PU coating en een bitumen dakcoating. In de onderstaande alinea’s leggen we verder uit wat deze dakbedekkingen inhouden.

1. Witte siliconen dakbedekking

Witte siliconen dakbedekking is de beste oplossing, omdat het zorgt voor een aangenamere temperatuur in de woning, het is echter niet de mooiste oplossing. De witte siliconen dakbedekking weerkaatst het zonlicht, hierdoor wordt het minder warm op het dak en in de woning. Het is belangrijk om de witte dakbedekking goed te onderhouden om ervoor te zorgen dat het dak niet te warm wordt.

Zonnepanelen werken ook efficiënter zijn wanneer je witte vloeibare dakbedekking toepast. Doordat de witte dakbedekking zonlicht reflecteert en het dak koel houdt, is er vrijwel geen vermogensverlies van de zonnepanelen op het dak. Deze reflectie wordt gedeeltelijk geabsorbeerd door het zonnepaneel.

Witte vloeibare dakbedekking

2. Bitumen dakcoating

Deze vloeibare dakbedekking is gemaakt van een zwarte, elastische bitumen coating. Het beschermt de huidige bitumen dakbedekking, verlengt de levensduur van het dak en zorgt dat het dak er weer mooi afgewerkt uit ziet. 

Bitumineuze dakbedekking heeft een levensduur van 15 jaar voordat nieuw onderhoud nodig is, ze bevatten rubberen stukjes, die het dak extra sterk maken.​

3. Polyurethaan dakbedekking

Polyurethaan dakbedekking of PU dakbedekking kan op bestaande daken en ook op nieuwe daken aangebracht worden. PU dakbedekking wordt in meerdere lagen aangebracht, het is een flexibel materiaal en vult alle naden en kiertjes. Polyurethaan is te vergelijken met een gietvloer van kunststof.

Wat is beter vloeibare bitumineuze dakbedekking of vloeibare PU dakbedekking? 

Welke vloeibare dakbedekking nu het beste is voor jouw situatie, hangt af van de staat van jouw dak. Zo is vloeibaar bitumen ideaal voor renovaties. Vloeibare bitumen is een zeer elastisch materiaal, goed bestand tegen scheuren en waterdicht.

PU dakbedekking is een duurzame dakbedekking die een oplossing biedt die bestand is tegen UV-straling n temperatuurschommelingen. Deze dakbedekking is ideaal voor daken met veel zonlicht.

Vloeibare dakbedekking aanbrengen op plat dak

Er zijn verschillende stappen om vloeibare dakbedekking aan te brengen. Wees goed voorbereid een voorzichtig, zo kun je de vloeibare dakbedekking op de juiste manier plaatsen. In de onderstaande alinea’s worden deze stappen besproken.

Stap 1. Dak schoonmaken

De eerste stap is om het goed te reinigen. Verwijder alle losse materialen en het vuil, zoals losse bladeren. Zorg ervoor dat je, voordat je daadwerkelijk begint, al het benodigde gereedschap tot beschikking hebt. Denk hierbij aan schoonmaakmiddelen, handschoenen en uiteraard borstels en rollen. Voor eventuele grote scheuren in het dak kun je gebruik maken van een speciale vliesdoek, deze kan je bestellen met de vloeibare dakbedekking. Gebruik een schaar om het vliesdoek te knippen.

Stap 2. Vloeibare dakbedekking aanbrengen

Om ervoor te zorgen dat de vloeibare dakbedekking goed aangebracht wordt, kun je gebruik maken van het onderstaande stappenplan.

  1. Roer de vloeibare dakbedekking goed door met een spiraal menger.
  2. Nu kun je de eerste laag dakbedekking aanbrengen met een roller of een kwast. Begin bij het laagste punt van het dak en werk omhoog, zorg ervoor dat je de laag gelijkmatig aanbrengt.
  3. Gebruik je een vliesdoek? Knip deze op maat en brengt het op de natte afdichting aan met kwast of roller. Breng het vliesdoek strak aan en zorg ervoor dat er geen luchtbellen of vouwen achter blijven.
  4. Laat nu de eerste laag volledig drogen, dit kan enkele uren duren.
  5. Breng een tweede laag vloeibare dakbedekking aan voor optimale bescherming. Wanneer je een vliesdoek gebruikt is de tweede laag zelfs nodig om het vliesdoek goed vast te zetten. Laat deze tweede laag ook drogen.

Stap 3. Dak onderhouden

Nadat de vloeibare dakbedekking geplaatst en helemaal opgedroogd is, moet je het ook op regelmatige basis onderhouden. Laat inspecties en onderhoud uit voeren om ervoor te zorgen dat het dak in een goede staat blijft en er ook mooi uit blijft zien. 

  • Zorg ervoor dat je regelmatige inspecties uit laat voeren om schade of lekkages te identificeren en te voorkomen. Na extreme weersomstandigheden is het altijd verstandig om het dak te controleren, enorme regenval kan namelijk voor schade zorgen aan de onderliggende dakconstructie en lekkages. 
  • Verwijder bladeren en vuil van het dak om verstoppingen te voorkomen. En inspecteer de dakgoten en andere dak onderdelen.

Je kunt vloeibare dakbedekking zelf plaatsen, maar als je niet enorm ervaren bent, kun je het beste de dakinspectie, het onderhoud en de montage overlaten aan een ervaren dakdekker. Hij past de juiste kennis toe en zorgt er zo voor dat deze klus goed uitgevoerd wordt. 

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.