Dakbedekking aanbrengen | Hoe bitumen zelf plaatsen?

Er zijn verschillende soorten dakbedekkingen, zo ook bitumen dakbedekking. Je kunt op een aantal manieren dakleer aanbrengen, zo kun je het lijmen of het laten branden door een ervaren dakdekker.

Bitumen dakbedekking aanbrengen

Wat is bitumen dakbedekking?

Bitumen dakbedekking wordt vaak toegepast op hellende en platte daken. Bitumen dakbedekking wordt ook wel dakleer of roofing genoemd. Het wordt gemaakt van aardolie. Een kenmerkende eigenschap van bitumen is dat het bij hete temperaturen vloeibaar wordt en bij koelere temperatuur een vaste structuur heeft. Bitumen is een duurzaam materiaal en is bestand tegen temperatuurschommelingen.

Er bestaan twee soorten bitumen dakbedekking: APP bitumen dakbedekking en SBS bitumen dakbedekking. Hieronder wordt er uitgelegd wat het verschil is tussen deze twee dakbedekkingen.

1. APP bitumen dakbedekking

APP bitumen bestaat uit plastomeer, dit houdt in dat het een flexibele dakbedekking is, omdat er een elastische kunststof in het bitumen zit. Een APP bitumen dakbedekking wordt het vaakst gebruikt, omdat deze UV-bestendig is. Daarnaast heeft deze dakbedekking geen beschermde ballastlaag nodig.

2. SBS bitumen dakbedekking

Je hebt naast APP bitumen ook SBS bitumen, deze dakbedekking is gemaakt van elastomeer. Elastomeer is een extreem flexibel materiaal en is ook elastischer dan APP. SBS bitumen kleeft ook beter dan APP bitumen dakbedekking. Omdat SBS bitumen niet UV-bestendig is, wordt deze voorzien van een extra toplaag. 

Welke bitumen dakbedekking is geschikt voor mijn dak?

De optie om voor SBS bitumen te kiezen of om voor ABB bitumen dakbedekking te kiezen, hangt af van jouw dak. Wanneer je bitumen dakbedekking als toplaag wilt gebruiken, is de APP bitumen een goede keuze als dakbedekking. Je kunt SBS het beste gebruiken als er nog een ballastlaag op jouw bitumen dak komt.

De totale kosten van het repareren van platte daken zijn onder andere afhankelijk van het gekozen materiaal.

Hoe dakleer leggen?

Er zijn verschillende manieren om dakleer aan te brengen. Bitumen of dakleer wordt normaal op rollen geleverd, bitumen wordt in dat geval dan in stroken aangebracht op het dak. Wanneer je bitumen dakbedekking wilt toepassen kun je kezen voor een enkele laag of een toplaag. Wanneer je een verouderd bitumen dak hebt, kun je het behandelen of de dakbedekking verwijderen, dit hangt af van de staat van het dak.

Welke manier er wordt gekozen is afhankelijk van de ondergrond en soort. Hieronder staan de verschillende manier beschreven.

Optie 1: Bitumen lijmen op plat dak

Allereerst kun je bitumen lijmen. Je kunt dit relatief makkelijk zelf doen. Je hebt de keuze om een aparte lijmlaag aan te brengen of je kunt kiezen voor een zelfklevend bitumen. Het bitumen wordt op de ondergrond gelijmd met een speciale kleefstof.

Optie 2: Bitumineuze dakbedekking branden

Het bitumen branden is de meest gekozen methode. Een dakdekker verbrandt het bitumen met een gasbrander, zo wordt het bitumen vervolgens door de vlammen gedeeltelijk gesmolten, waardoor het goed aan de ondergrond hecht. Deze klus wordt vaak uitgevoerd door een ervaren dakdekker, omdat dit een erg gevaarlijke klus is.

Bitumen-dakbedekking-aanbrengen-1-1024x768.jpg

Optie 3: Nieuwe bitumen shingles aanbrengen

Je kunt bitumen dakbedekking ook aanbrengen in de vorm van shingles. Dat doe je zo:

  1. Breng de onderlaag aan. Deze leg je parallel aan de dakgoot, waarbij de verschillende lagen elkaar minimaal vijf centimeter moeten overlappen.
  2. Spijker de dakshingles vast met verzinkte daknagels. Hou ze twee centimeter bij de rand vandaan.
  3. Nu kun je de shingles insnijden en inkorten. Houd er rekening mee dat de eerste rij shingles niet samenvalt met de stootvoeg.
  4. Bevestig lijm aan de randen van de shingles.
  5. Als je shingles over een schuin dak legt, kom je uiteindelijk op een nok. Zorg ervoor dat de nokstukken aan beide kanten de bovenste rij dakshingles goed afdekken.

Kosten dakleer aanbrengen per m2

Bitumen plaatsen kost gemiddeld € 60 per vierkante meter, inclusief professionele montage. Wanneer je het zelf doet, zal het gemiddeld € 40 per vierkante meter kosten voor alleen het materiaal.

De kosten voor dakleer zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

  • Het soort dak
  • Het type bitumen dat wordt gekozen
  • De staat van het dak
  • Dakoppervlakte
  • De moeilijkheidsgraad van de werkzaamheden
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Voordelen en nadelen van bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking biedt een aantal voordelen, zo is het een duurzaam materiaal. Naast deze voordelen zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen. De voordelen en nadelen worden hieronder beschreven.

Voordelen van bitumen

  • Milieuvriendelijk materiaal: Bitumen is gemaakt van gerecycle materialen, waardoor het een duurzame dakbedekking is.
  • Goedkoper dan andere materialen: Bitumen is relatief goedkoop, vergeleken met andere materialen voor dakbedekkingen.
  • Flexibel materiaal: Bitumen is een elastisch materiaal. Door deze eigenschap is bitumen eenvoudig te verwerken.
  • Eenvoudig te herstellen: Je kunt scheurtjes in een bitumen dakbedekking eenvoudig herstellen, je kunt zo een nieuwe laag bitumen laag aanbrengen.
  • Hoge waterdichtheid: Hoge waterdichtheid is een van de eigenschappen van bitumen, dit zorgt ervoor dat het dak waterdicht is.

Nadelen van bitumen

  • De levensduur: Bitumen heeft een lagere levensduur dan andere materialen, zoals EPDM. Echter heeft bitumen dakbedekking alsnog een goede levensduur van gemiddeld 20 tot 40 jaar.
  • Bitumen kan minder goed tegen UV-straling: SBS bitumen dakbedekking kan minder goed tegen UV-straling dan andere materialen, om dit te verbeteren kun je een extra toplaag toevoegen.

Aandachtspunten bij het leggen van bitumen

Bij het leggen van elke dakbedekking moet je letten op een aantal dingen. Dit is ook zeker het geval bij bitumen dakbedekking. Zo moet je letten op:

  • Tijdens het bitumen branden moet je veiligheidsmaatregelen treffen tegen eventuele brand.
  • Een optimale hechting en naadverbinding tussen de bitumen stroken.
  • Vermijd blaasvorming, om plasvorming te voorkomen.
  • Vermijd tegennaden, breng de bitumen stroken in de richting van de afwatering aan.

Naast bovenstaande aandachtspunten zijn er nog een paar punten waar je op kunt letten. Die staan hieronder beschreven.

Welke ondergrond voor bitumen?

Er zijn verschillende ondergronden die je kunt gebruiken voor bitumen dakbedekking. Zo kun je gebruik maken van hout, beton, cement of oud dakleer. Er zijn ook specifieke onderlagen die speciaal voor bitumen zijn ontworpen.

Zo bestaat er een bitumineuze dampremmende laag, ook wel een bitumen onderlaag dakbedekking genoemd. Deze dampremmende laag zorgt voor een waterdichte barrière tussen het dakoppervlak en de bitumen toplaag. Een bitumineuze dampremmende laag functioneert als een dampremmende laag en bestaat ui twee lagen.

Kan bitumen direct op een onderlaag van hout?

Bitumen kan op een onderlaag van hout toegepast worden. Dit kan alleen door het bitumen te branden. Wanneer je bitumen probeert te lijmen op hout, kan het hout gaan scheuren. Die scheuren ontstaan, omdat het hout leeft.

Hoeveel lagen bitumen over elkaar?

Je kunt meerdere lagen bitumen over elkaar heen leggen, je legt dan een nieuwe laag bitumen over een oude laag. Deze techniek wordt vaak gebruikt om de waterdichtheid en duurzaamheid van jouw bitumen dak te verbeteren zonder dat een volledige dakrenovatie nodig is. Met twee lagen asfalt is jouw dak beter beschermd tegen slijtage en schade veroorzaakt door blootstelling aan de elementen. Dit kan de levensduur van het dak verlengen. Twee lagen is vaak ideaal voor een sterke dakbedekking.

Zelf dakdekken of beter uitbesteden?

Als je een beetje handig bent en geen hoogtevrees hebt, kun je zelf bitumen lijmen of shingles plaatsen. Er bestaat nog steeds een kans op een fout die ervoor kan zorgen dat de dakbedekking toch niet goed is gemonteerd. Branden is altijd beter om uit te besteden, omdat dit een gevaarlijke klus kan zijn. Het is aan te raden om een professionele dakdekker in te huren.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.