Zelf dak isoleren of laten doen | Wat is de beste keuze?

Het isoleren van je dak kan een flinke energiebesparing opleveren, maar de vraag is of je dit zelf moet doen of beter kunt uitbesteden. In dit artikel lees je de voor- en nadelen van beide opties, zodat je hierin een goede keuze kunt maken!

Zelf dak isoleren of laten doen

Kan je zelf je dak isoleren?

Je kunt vaak zelf je dak isoleren, maar je kunt deze klus ook uitbesteden. Welke optie je kiest, is afhankelijk van hoe handig je bent, hoeveel tijd je hebt en hoeveel budget je hebt. Zelf isoleren bespaart arbeidskosten, maar je hebt hiervoor wel vaardigheden en tijd nodig. Uitbesteden kan duurder zijn, maar biedt meer zekerheid en gemak.

Wanneer kiezen voor zelf dakisolatie plaatsen?

  • Arbeidskosten besparen
    Een van de grootste voordelen van zelf je dak isoleren is de besparing op arbeidskosten. Het inhuren van een isolatiespecialist kan de totale kosten van de klus verhogen, dus door het werk zelf te doen, kun je flink besparen. Dit is vooral voordelig voor mensen met een beperkt budget en wanneer je bereid bent tijd en moeite te investeren in het leren van de vaardigheden die je nodig hebt.
  • Controle over de klus
    Wanneer je zelf isoleert, heb je de volledige controle over de klus. Je kunt zelf bepalen wanneer en hoe je werkt, en je hoeft niet te wachten op een professional die beschikbaar is. Dit biedt flexibiliteit en je kunt hierdoor in je eigen tempo het project afronden. Bovendien kun je het isolatiemateriaal en de methode kiezen die je zelf het fijnste vindt.
  • Werken wanneer het jou uitkomt
    Zelf isoleren geeft je de flexibiliteit om aan de klus te werken wanneer het jou uitkomt. Dit betekent dat je het werk kunt inplannen op momenten dat het jou het beste uitkomt, zonder afhankelijk te zijn van de planning van een aannemer. Dit is ideaal wanneer je een drukke agenda hebt of onregelmatige werktijden, omdat je o het werk kunt verdelen over verschillende dagen of weekenden.

Waarom kun je beter het isoleren uitbesteden?

  • Geen omkijken naar de klus
    Door de isolatie uit te besteden, hoef je zelf geen tijd en moeite in de klus te steken. Een professional neemt alle werkzaamheden uit handen, zodat je je kunt concentreren op andere zaken. Dit is met name fijn wanneer je geen ervaring hebt met isolatie of wanneer je geen tijd hebt om het zelf te doen.
  • Zekerheid van goede plaatsing en garantie
    Een groot voordeel van uitbesteden is de zekerheid dat het isolatiemateriaal goed wordt geplaatst. Professionals zorgen dan ook voor een goede afwerking. Ook hebben ze de nodige ervaring en kennis om de isolatie op de juiste manier te installeren, en je krijgt vaak garantie op het werk. Dit betekent dat wanneer er iets misgaat, het isolatiebedrijf verantwoordelijk is voor de reparaties.
  • Goedkopere materialen door bulkinkoop
    Professionele isolatiebedrijven kopen materialen vaak in bulk, wat betekent dat ze deze tegen lagere prijzen kunnen aanschaffen dan jij als individuele particulier. Dit kan de kosten van de materialen verlagen, wat een deel van de hogere arbeidskosten kan compenseren. Ook hebben professionals vaak toegang tot betere kwaliteit isolatiemateriaal dat niet altijd beschikbaar is voor jou als particulier.

Wat is de beste optie bij elke manier van dakisolatie? (Buiten- en binnenzijde)

Er zijn verschillende manieren om dakisolatie te plaatsen, en sommige hiervan kun je prima zelf doen, terwijl anderen beter kunnen worden uitbesteed voor de beste afwerking. Hier bespreken we de meest voorkomende methoden en de voor- en nadelen van elke optie.

Schuin dak isolatie van binnenuit 

Een schuin dak isoleren van binnenuit kan vaak prima zelf worden uitgevoerd, vooral als er voor minerale wol wordt gekozen. Minerale wol is gemakkelijk te hanteren en te installeren in een schuin dak en aan de binnenkant van het dak. Ook zijn er veel instructies beschikbaar voor doe-het-zelvers bij het dak langs binnen isoleren. Het is een populaire keuze omdat het goede isolerende eigenschappen heeft en omdat het relatief goedkoop is. Bovendien is het eenvoudig te plaatsen.

Binnenkant van plat dak isoleren

Hoewel je het plat dak langs binnen isoleren ook zelf kunt uitvoeren, is het aan te raden om dit toch uit te besteden vanwege de complexiteit van een plat dak en de afwerking. Bij het dak langs binnen isoleren is het echter iets minder erg wanneer je fouten maakt, waardoor het zelf doen nog een optie blijft. Bij een plat dak is het belangrijk dat je rekening houdt met de afwatering en de kans op lekkages, wat de klus ingewikkelder maakt. 

Daken vanaf de buitenzijde isoleren

Wanneer je vanaf de buitenkant wil isoleren, is uitbesteden eigenlijk altijd de beste keuze. Omdat de dakbedekking moet worden verwijderd en de isolatie hierbij ook op het dakbeschot komt, kun je geen fouten maken en is het ook te ingewikkeld om zelf aan te pakken. Dit type isolatie vereist specifieke kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat het dak waterdicht blijft en de isolatie correct wordt geplaatst.

Zolder isoleren in plaats van dak

De zoldervloer isoleren wordt vaak gekozen wanneer je de zolder eigenlijk niet gebruikt. Dit kan vaak prima zelf gedaan worden, helemaal omdat je er weinig last van zal hebben als het niet helemaal goed geplaatst is. Het isoleren van de zoldervloer is een eenvoudige manier om warmteverlies te voorkomen. Daarnaast kan het met een relatief laag budget worden uitgevoerd.

Dubbel isoleren

Het dak dubbel isoleren gaat vaak vanaf de binnenkant en kan ook prima zelf gedaan worden, mits er wel genoeg ruimte aanwezig is om de isolatie te plaatsen. Als het een ingewikkeldere plaatsing is, dan wordt uitbesteding weer beter. Dubbele isolatie kan de energie-efficiëntie van je woning verbeteren. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ventilatie is om vochtproblemen te voorkomen.

Hoe kun je zelf het dak isoleren?

Hieronder lees je hoe je het beste een dak kunt isoleren. We focussen vooral op isoleren vanuit de binnenzijde, omdat je dit het best zelf kunt aanpakken.

Kies het juiste isolatiemateriaal

Welk isolatiemateriaal heb je nu nodig? Voor zelf isoleren kun je het beste isolatieplaten, minerale wol, PUR schuim of isolatiedekens kiezen. Let wel dat al deze opties hun eigen voordelen en nadelen hebben en je vaak voorzorgsmaatregelen moet nemen om ermee te kunnen werken. Zo is minerale wol bijvoorbeeld makkelijk te plaatsen en goedkoop, maar kan het wel voor irritatie zorgen aan je huid en luchtwegen. Isolatieplaten als isolatiemateriaal zijn stevig en ook makkelijk te plaatsen. Dit is alleen een een duurdere optie als het gaat om isolatiemateriaal.

Bekijk de isolatiewaarde en Rd waarde

Een hoge isolatiewaarde of Rd-waarde is belangrijk, anders isoleer je eigenlijk voor niks. Een isolatiespecialist zal al snel weten of de juiste dikte is behaald voor de gewenste isolatiewaarde, maar bij zelf isoleren moet je dit zelf uitzoeken. Ga voor een minimale Rd-waarde van 3,5. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter de prestatie van het isolatiemateriaal. Het is ook belangrijk om de dikte van het isolatiemateriaal te controleren om ervoor te zorgen dat je de gewenste isolatiewaarde bereikt.

Heb je de juiste benodigdheden?

Je hebt niet alleen gereedschap nodig om de isolatie te plaatsen, maar soms ook persoonlijke bescherming zoals speciale pakken en mondkapjes om met het isolatiemateriaal te werken. Dit moet je ook uitzoeken en zelf aanschaffen wanneer je ervoor kiest om zelf te isoleren. Daarnaast heb je mogelijk ook bevestigingsmateriaal nodig om het isolatiemateriaal te bevestigen. Denk hierbij aan schroeven, spijkers of lijm, afhankelijk van het type isolatiemateriaal dat je gebruikt.

Benieuwd naar de kosten van de verschillende soorten dakbedekking?
Vraag offertes aan en ontdek welke soorten dakbedekking geschikt zijn voor het dak van je woning en wat de bijbehorende prijzen zijn.
arrow Ontvang offertes op maat

Wat kost dakisolatie?

Dakisolatie zelf kost € 15 tot € 40 per vierkante meter, afhankelijk van het gekozen materiaal. De arbeidskosten zullen gemiddeld € 50 tot € 70 zijn per vierkante meter, afhankelijk van de gekozen methode en hoe complex de klus is. Bij het berekenen van de totale kosten is het belangrijk om rekening te houden met zowel de materiaalkosten als de arbeidskosten. Ook de eventuele extra kosten voor gereedschap en beschermende uitrusting moeten worden meegenomen.

Kun je subsidie krijgen als je zelf het dak isoleert?

Nee, je kunt geen subsidie krijgen als je zelf isoleert. Dit is alleen mogelijk wanneer je het door een professional laat doen. Subsidies en financiële steun zijn vaak bedoeld om ervoor te zorgen dat de isolatie correct en volgens de geldende normen wordt uitgevoerd. Door een isolatiespecialist in te schakelen, heb je meer kans om in aanmerking te komen voor deze subsidies en financiële voordelen.

Wat bespaar je met oud dak isoleren?

Per m² dakisolatie bespaar je zo’n 5 kuub gas. Met een gasprijs van € 1,30 (prijspeil 2024) bespaar je dus € 6,50 per vierkante meter dakisolatie! Dus, met een goed geïsoleerd dak kun je aanzienlijk besparen op je energiekosten. Dit betekent dat je niet alleen de investering in isolatie snel kunt terugverdienen, maar ook dat je bijdraagt aan een duurzamere leefomgeving door je energieverbruik te verminderen. Daarnaast verhoogt goede dakisolatie je wooncomfort omdat je huis nu beter bestand is tegen temperatuurschommelingen en vochtproblemen. Dit kan op de lange termijn ook leiden tot een hogere woningwaarde, omdat potentiële kopers vaak op zoek zijn naar goed geïsoleerde huizen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.