Schilddak | Hoe ziet dit eruit? + Kosten en voordelen

Een schilddak is een type dak dat we veel zien bij woningen, dit type wordt ook wel een tentdak genoemd. Dat dit zo populair is, komt onder andere door de voordelen. In deze tekst vertellen we je meer over de voordelen, nadelen en de kosten.

schilddak

Hoe ziet de constructie van een schilddak eruit?

Een schilddak is een type dak dat bestaat uit vier vlakken die samenkomen in een punt aan de bovenkant. Dit type wordt ook wel een tentdak genoemd. De vlakken lopen af naar de zijkant, waardoor het water goed weg kan stromen. Deze optie is vergelijkbaar met die van een zadeldak, alleen heeft een schilddak schuine dakvlakken die tot aan de dakrand doorgaan. Door het ontwerp van het volledige dak, krijg je een stevige constructie die goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Een schilddak is dus een van de vele types van verschillende soorten daken.

Afgeknot schilddak met een plat dakvlak

Een ander type dak is een afgeknot schilddak met een plat dakvlak. Dit is een type waarbij de dakvlakken niet in een punt aan de bovenkant samenkomen zoals eerder genoemd, maar dat ze samen een plat dak vormen aan de bovenkant. Dit platte dak kan vervolgens gebruikt worden voor bijvoorbeeld een dakterras of voor extra ramen, wat zorgt voor meer licht in huis. Hierdoor krijg je zowel de kenmerken van een schilddak als de voordelen van meer ruimte of meer licht in huis.

Wat kost een schilddak?

De gemiddelde kosten van een schilddak zijn afhankelijk van meerdere factoren, bijvoorbeeld het gekozen materiaal, de dakoppervlakte en de moeilijkheidsgraad van het plaatsen. De gemiddelde kosten liggen tussen de € 60 en € 140 per vierkante meter. Houd er altijd rekening mee dat er extra kosten bij kunnen komen voor extra’s, denk hierbij aan het plaatsen van dakisolatie of extra ramen.

Prijzen per type dakbedekking: van PVC tot dakpannen 

Er zijn verschillende soorten dakbedekking beschikbaar, elk met hun eigen prijsklasse en kenmerken. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende soorten dakbedekking:

Type dakbedekkingKosten per m²
Dakpannen€ 30 – € 60
Dakplaten€ 20 – € 60
PVC€ 50 – € 80
Bitumen€ 40 – € 60

Waarom kiezen voor een schilddak op je woning?

Het kiezen voor een schilddak brengt verschillende voordelen met zich mee, waaronder:

  • Door de vier dakvlakken die samenkomen heb je een uitstekende waterafvoer, waardoor je een stuk minder kans hebt op het ontstaan van lekkages
  • De schuine daken zorgt voor een goede windbestendigheid
  • Door de vorm krijgt je woning een mooie en traditionele uitstraling
  • Wanneer er een afgeknot schilddak is, is het mogelijk om extra leefruimte of extra ramen toe te voegen aan de woning

Nadelen van dit soort dak

Het plaatsen van een schilddak heeft helaas ook wat nadelen. Dit is iets belangrijks om rekening mee te houden voordat het dak geplaatst zal worden. Enkele nadelen zijn:

  • Vergeleken met andere dakconstructies zijn er hoge bouwkosten en onderhoudskosten, waardoor de totale prijs relatief hoog zal zijn
  • De installatie van het dak is door de complexe structuur lastiger en daardoor duurder
  • Het is relatief moeilijk om zonnepanelen te plaatsen, neem contact op met een professional om de mogelijkheden te bespreken
  • De zolder kan beperkt worden in ruimte door de schuine daken, waardoor de leefruimte kleiner wordt
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Veelgestelde vragen

Wat betekent schilddak?

+
Een schilddak is een type dak dat bestaat uit vier vlakken die samenkomen in een punt aan de bovenkant. Dit type wordt ook wel een tentdak genoemd. De vlakken lopen af naar de zijkant, deze optie is vergelijkbaar met die van een zadeldak.

Schilddak of zadeldak?

+
Een schilddak en zadeldak lijken op elkaar, maar het verschil zit hem in de vorm. Bij een zadeldak komen twee dakvlakken samen, terwijl dit er bij een schilddak vier zijn. Een schilddak is vaak beter, omdat dit type beter bestand is tegen wind. Dit zul je echter wel terugzien in de prijs. Neem contact op met een professional om een prijs op maat te krijgen.

Offerte

Wanneer je twijfelt over het plaatsen van een schilddak, is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Dit zorgt ervoor dat je de verschillende opties kunt vergelijken met de bijbehorende prijzen. Let hierbij niet alleen op de totale kosten, maar ook op bijvoorbeeld de garantie en eventuele extra kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.